ШАНОВНІ КОЛЕГИ! ВІТАЄМО ВАС НА НАШОМУ БЛОЗІ "ФАЙНІ ПАВИ". ДЛЯ ВАС ЗАВЖДИ ЦІКАВА й КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ.

Translate

вівторок, 31 жовтня 2017 р.

Хелловін 2017: історія та традиції свята



    31 жовтня весь світ святкує Хелловін. Історія і традиції цього містичного свята.
  У 9 столітті, коли християнство почало поширюватися на території Великої Британії, стародавні традиції змішалися з традиціями католицького свята – Днем всіх святих – All Hallows Even. Пізніше його стали називати Hallowe’en, і, врешті-решт вийшов сучасний Halloween (Хелловін). 
               Історія свята
  Хелловін є сучасним святом, історія якого почалася багато століть назад на землях сучасної Великої Британії і північної Франції.
Ці території населяли кельтські язичницькі племена. Вони ділили рік на дві частини – зимову і літню.
Згідно історії свята, протягом всієї зими бог Сонця знаходився в полоні у Соуіна (Володаря мертвих і князя тьми).
1 листопада кельти влаштовували фестиваль Соуіна. За давнім повір’ям, у цю ніч відкривалися двері в потойбічний світ, і мешканці пекла проникали на землю. Вночі розпалювали багаття і приносили жертви злим духам, щоб умилостивити їх.
На початку нашої ери кельтську територію завоювали римляни, принісши з собою свої традиції. В кінці жовтня за бенкетним столом древні римляни відзначали свято – Фералії, яке присвячене пам’яті покійних.
Сьогодні від цього свята сталося безліч веселих і захоплюючих традицій.
У цю ніч прийнято вдягати на себе костюми привидів, відьом та іншої нечисті і влаштовувати маскаради. У більшості закладів світу придумується розважальна програма в стилі Хелловін з елементами маскараду, де відвідувачі, які прийшли в костюмах отримують безкоштовний вхід, напій або інші бонуси.
Головний символ Хелловіну – гарбузова голова, яка називається Світильник Джека. Він являє собою гарбуз, на якому вирізано зловісно усміхнене обличчя. Всередину гарбуза ставлять запалену свічку. Вперше світильники Джека з’явився у Великій Британії, а спочатку їх робили з брукви або ріпи. Світильник Джека символізує закінчення збору врожаю.
Також у цю ніч діти стукають у будинки з криками: Treat or trick! – Частуй або пошкодуєш! Якщо ви не дасте дітям гроші або солодощі, то вони можуть жорстоко пожартувати над вами.
          Хелловін в Україні
  Для України Хелловін – нове свято. Воно давно привертало українців своєю містичністю і вже встигло стати для багатьох улюбленим святом у році.
31 жовтня в Україні проводиться величезна кількість маскарадних вечірок. У меню кафе з’являються гарбузові пироги. А багато закладів влаштовують ночі кіно з фільмами жахів або анімаційними мультфільмами в такому ж стилі.
 (з матеріалі Фактів ICTV.)
Фото: pixabay, gettyimages



Немає коментарів:

Дописати коментар