ШАНОВНІ КОЛЕГИ! ВІТАЄМО ВАС НА НАШОМУ БЛОЗІ "ФАЙНІ ПАВИ". ДЛЯ ВАС ЗАВЖДИ ЦІКАВА й КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ.

Translate

середу, 25 січня 2017 р.

Тетянин день як День всіх студентів



   Тетянин день - один з найбільш веселих і найочікуваніших свят для студентства. Цей день дружно відзначають як нинішні студенти, так і ті, хто закінчив рідний ВНЗ 15-20 років тому.
    День студента щорічно відзначається 25 січня і не є затвердженим вихідним. Студенти більшості ВНЗ в січні здають зимову сесію, але в Тетянин день відкладають лекції в сторону і веселяться - прикмета свідчить, що День студента потрібно провести в галасливій компанії, тоді всі іспити і заліки будуть успішно здані.
   Історія свята сягає корінням у 1775 рік, коли імператриця Єлизавета Петрівна, задовольнивши прохання графа Шувалова, підписала указ про заснування Московського університету, в одному з будинків якого була відкрита маленька церковця на честь великомучениці Татіани. Відтоді свята Тетяна вважається покровителькою Московського університету і всього студентства.
Як і коли святкується Тетянин день?
   Урочистості, приурочені до Дня студента, складаються з двох частин - офіційної церемонії з обов'язковою присутністю професорів і представників адміністрації ВНЗ, студентів та випускників, які приїжджають в навчальний заклад з усієї України. Кращим студентам вручаються різноманітні нагороди та премії, після чого починається неофіційна частина - концерти, веселі гуляння на міських вулицях, відвідування храмів.
   Особливості святкування Дня студента для кожного коледжу, університету, міста відрізняються. Приміром, у Черкасах в цей день стартує виставка робіт, які виконали тільки Тетяни. У Львові в університеті Тетянин бал відкриває танець зі свічками, у Тернополі ведуть книгу студентських рекордів.       Студентство - пора чудова, час відкриттів і звершень, надій і закоханостей, яку всі колишні студенти згадують з ніжністю і ностальгією. До речі, на Тетянин день існує традиція: треба вийти на найвище місце в окрузі і загадати бажання, дивлячись на сонце - збудеться неодмінно!
Свята Татіана є заступницею і покровителькою всіх Тетян. 25 січня всі Тетяни відзначають свої іменини. В церквах проходять богослужіння на честь мучениці Татіани, ставлять свічки за успіхи у навчанні. Цей день — чудова нагода привітати всіх Тетян і проявити приємні знаки уваги.
   Інші назви дня у слов'янській традиції: Бабин кут, Солниш, Тетяна, Тетяна Водохресна. У Тетянин день 25 січня дівчата з допомогою хитрощів намагалися принадити женихів. Для цього вони розстилали у двері будинку спеціальний половічок. Хто про цей підстилка у свято повитирає ноги, той буде в будинку дівчини частим гостем.
Прикмети цього дня
   У народі кажуть, що в цей день сонце повертає до літа, а зима - до морозів. Якщо день буде сонячним, то рано повернуться птахи, якщо сніг піде, то літо буде дощовим, а якщо вдарять морози - літо буде теплим.
  У давнину 25 січня дівчата з допомогою всіляких хитрощів намагалися принадити женихів, для чого розстеляли біля дверей будинку спеціальний килимок: хто об цю підстилка у свято повитирає ноги, той в будинку дівчини буде частим гостем.
   Мрійниці, які хотіли вийти заміж, також майстрували мітлу, яку намагалися залишити в будинку бажаного нареченого - і так, щоб свекруха не знайшла. Втім, досвідчені матері сімейств про цей звичай знали і на поріг пускали далеко не кожну дівчину. Вважалося, що дівчинка, яка народилася в Тетянин день, буде гарною господинею і таку будь-хто візьме заміж.
Зі святом, шановні Тетяни! Зі святом, українське студентсво!

Цікавинки про ім᾽я Тетяна
Походження імені Тетяна має дві версії. Перша - від давньогрецького tatteo, що означає «та, яка облаштовує», друга - від імені царя сабінів (в дохристиянські часи - народність на півдні Італії) Татія. У перекладі з латинської Тетяна позначає «належить Татію». У Стародавньому Римі досить поширеним було чоловіче ім'я Татиан.
Коротка форма імені Тетяна - Таня, похідні - Тася, Тата, Татка, Танюша, Танюта, Танька.
Іноземні форми імені Тетяна - Таня (досить популярне жіноче ім'я в Німеччині та Нідерландах). В інших країнах світу ім'я Тетяна не використовується.
Іменини Тетяни відзначають 25 січня (в цей день всі студенти відзначають своє «професійне свято», Тетянин день), 23 лютого, 14 березня, 3 квітня, 17 травня, 23 червня, 21 липня , 18 серпня і 3 вересня.

Характеристика імені Тетяна
Позитивні риси імені: напористість, цілеспрямованість, харизматичність, наявність внутрішнього стрижня. Володарка ім'я Тетяна часто є душею компанії, вона володіє природними задатками лідера і здатна впливати на інших людей, при цьому не ущемляючи їх гідність. Тетяни дуже активні і в особистому житті, і в кар'єрі, і в саморозвитку. Готові працювати 24 години на добу, якщо робота приносить задоволення. Тетяни чудові аналітики - вони здатні дуже швидко оцінювати ситуацію і приймати рішення, що є дуже цінною якістю і для оточуючих, і для самих Тетян. Носительки цього імені володіють хорошими організаторськими здібностями, і вміють знаходити нестандартні рішення в типових, на перший погляд, ситуаціях.

Негативні риси імені: зайва емоційність і самокритичність, імпульсивність, нетерплячість. У силу свого активного способу життя Тетяна намагається встигнути все і відразу, що не завжди виходить. Коли її осягає невдача, Тетяна може надовго захандрить. Тетяна охоче береться за кожну справу, що здалося їй цікавим, однак може кинути його на півдорозі, коли її ентузіазм вичерпається. Власниці даного імені деколи бувають запальні і проявляють безпричинну агресію по відношенню до своїх близьких, за яку потім можуть довго докоряти собі.
Вибір професії по імені.
Тетяни можуть бути хорошими керівниками, якщо у них достатньо досвіду. Відповідальність за великий колектив не бентежить Тетяну, а навпаки, надає їй впевненості в собі. Особливо добре носительки цього імені можуть проявити себе у творчих професіях, які не вимагають понукання з боку керівництва. Тетяни можуть бути блискучими журналістами, блогерами, педагогами, соціальними працівниками. Для них підійдуть всі професії, які не обмежені строгими посадовими рамками і припускають деяку свободу дій.
Вплив імені на бізнес.
Власниці ім'я Тетяна нерідко можуть бути прекрасними генераторами бізнес-ідей, проте далеко не всі можуть вдало втілити їх у життя. Успішний бізнес Тетяні вдасться побудувати лише за наявності тямущих і досвідчених партнерів, яким вона повністю довіряє.
Психологія імені. Через надмірної емоційності й імпульсивності у Тетяни може бути дуже багато знайомих, але дуже мало справжніх друзів. Тетяна любить бути в центрі уваги, тому комфортно спілкуватися з нею можуть тільки інтроверти за темпераментом, які люблять більше слухати, ніж говорити. Тим не менш, Тетяни по своїй натурі дуже добрі до всіх, вони готові допомагати і давати поради, навіть якщо друга сторона їх про це не просить. У спілкуванні Тетяни розкуті, вони можуть знайти спільну мову з людиною будь-якого віку і статусу.
Сумісність імені. Родинне вогнище, побудований Тетяною разом з носіями імен Ігор, Володимир, Анатолій, Микола, Артем, Едуард або Валерій, виявиться міцним і довговічним. А ось зі Станіславом, Геннадієм або В'ячеславом темпераментної Тетяні буде складно знайти спільну мову.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар