ШАНОВНІ КОЛЕГИ! ВІТАЄМО ВАС НА НАШОМУ БЛОЗІ "ФАЙНІ ПАВИ". ДЛЯ ВАС ЗАВЖДИ ЦІКАВА й КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ.

Translate

пʼятницю, 13 січня 2017 р.

П'ятниця, 13-е: звідки страх та чи справді варто боятися?



   Страх перед тринадцяткою є лише древнім забобоном – але певні перестороги все ж є. Багатьом людям властивий ірраціональний страх перед числом 13. У медицині такий страх називається тріскадекафобією. Напередодні "чорної п'ятниці" – а саме так ще називають п'ятницю, 13-е, люди, що страждають на цю фобію, налаштовують себе на невдачі. Панічним настроям цього дня сприяють різноманітні повір'я та легенди та - Біблія. Кінець світу починається в 13-й главі одкровення Іоанна Богослова, а Ісус був 13-м серед своїх учнів і помер у п'ятницю. У казках часто є 13-а неназвана фея або 13-і двері, котрі не можна відкривати у будь-якому випадку. Однак насправді тринадцятка не така вже й погана – негативне сприйняття числа 13 виникло лише в останні століття..

   У язичництві п'ятниця присвячена Фреї, "колезі" римської Венери і грецької Афродіти зі скандинавської міфології. Як і Венера з Афродитою, Фрейя для давніх скандинавів була богинею кохання та родючості. Її день – саме п'ятниця, 13-е. Мабуть, у давні часи це був час світлої радості і веселощів. Фрейя вважалась найбільш привабливою та бажаною богинею, також вона володіла чарівним намистом Брісінґамен, що підсилювало її привабливість. Брісінґамен Фрейя обміняла в чотирьох майстрів-гномів на ніч кохання. Крім того, Фрейя керує валькіріями. Ще ця богиня "відповідала" за родючість, врожай і жнива. Фрейя і діва, і жона. Жоден чоловік – ані бог, ані смертний – не може не піддатися її чарам. До неї зверталися по допомогу у любові і сімейних стосунках, а також в питаннях сексу і чуттєвості. Як королева валькірій вона збирала душі померлих воїнів і супроводжувала їх в загробне життя. За міфами, у битві Фрейя керує колісницею, запряженою парою кішок розміром з левів. Фрейя вважалась покровителькою кішок. Переляк перед чорними кішками - це ще й відгомін епохи, коли відьом (а насправді просто гарних жінок, цілительок та тих, які комусь "насолили") спалювали на вогнищах. 1484 року Папа Інокентій VIII сказав про кішок: "язичницькі звірі, що перебувають в змові з дияволом". І саме з того моменту почалися переслідування невинних тварин. Інквізиція вважала, що у кожної відьми є фамільяр - магічний помічник, наприклад, жаба, ворон тощо. Але особливою популярністю користувалися чорні кішки. Чому саме чорні? Можливо, саме тому, що чорний колір пов'язаний зі смертю, темрявою. Фелінологи (науковці, що досліджують кішок) вважають, що чорні кішки і справді сильніше пов'язані із потойбіччям і чутливіші до погоди, ніж інші пухнастики. Цікаво, що чорна кішка, яка перейшла дорогу, на материковій Європі вважається поганим знаком. А ось у Англії та Японії така зустріч навпаки - віщує радість. А ще колись чорна кішка вважалася символом анархізму.
   П'ятниця, 13-е отримала дурну славу саме із приходом чоловічих, солярних (сонячних) культів, а пізніше і з поширенням християнства, коли жіноча хаотична магія витіснилася чіткими релігійними рамками священиків. Із "прокляттям" числа співпало і те, що Христос не розглядається як 13-й серед 12-и учнів, а до цього "чорного" числа зарахували Юду-зрадника.
   Страх перед тринадцяткою є лише древнім забобоном. Але кожному буде дано по вірі його. Якщо ви вірите, що у цей день вас переслідуватимуть нещастя, то так і буде. Якщо просто сприймати п'ятницю, 13-е як день закінчення тяжкого трудового тижня, у який можна розважитися, то так воно у буде. Не панікуйте, не піддавайтеся дурним думкам – і у п'ятницю, 13-е у вас все буде гаразд.



П'ятниця 13-е: рекомендовані книги, від яких в жилах холоне кров.




   У п'ятницю, 13-го, ми підібрали кошмарно-містичні книги, що вийшли за останній рік.
Стівен Кінг: "Лавка поганих снів"
"Я поважаю страх. Він організовує людей!" - Запевняє автор незліченної кількості моторошних романів. І новий збірник оповідань Кінга - це зачаровує книга, яка не тільки порадує гостросюжетними лініями, але і покаже, наскільки вміло "містер Жах" препарує людську сутність.
Кінг заглядає глибоко в несвідоме і занурює туди читача, ставлячи перед ним питання провини і моралі, переосмислення минулих вчинків і повторюваних помилок.
А ще Кінг передує кожен твір історією його створення. "Я створив їх спеціально для тебе, - звертається Кінг до читача. - Можеш дивитися, можеш чіпати, але будь обережний. У найкращих є зуби".
Відкривається збірка розповіддю "Миля 81", що об'єднує в собі містику і фантастику. Таємничістю і магією проникнуть і "Маленький зелений божок агонії", де на тлі дивовижних і містичних подій проходить життя звичайних людей. "Моральні принципи" присвячені темі наживи і жертовності. "Загробне життя" - захоплююча історія, де проливається світло на те, чого варто очікувати після смерті.
Бернар Вербер: "Шостий сон"
Творець футурологічних творів категорії "18+" примудрився схрестити в своїй книзі два, здавалося б, абсолютно несумісних жанру - наукову фантастику і окультизм.
Цікаво, що перший крок до "Шостому сну" Вербер зробив ще в 1980-і
роки, коли готував журналістський репортаж про онейронавтов (фахівці з усвідомленим сновидінням). Письменник і сам активний сновидец і ділиться досвідом.
Уявіть, що ви зможете уві сні зустрітися з самим собою, молодим або старим, і навіть поспілкуватися. Ось і головний герой книги 28-річний Жак Кляйн в найглибшому з усіх сновидінь зустрічає дивно схожого на себе чоловіка, який стверджує, що він - Жак Кляйн в 48 років. Виявляється, він відкрив здатність переміщатися в часі за допомогою сну. Молодий Кляйн не хоче відпускати майбутнього себе, адже у нього стільки питань, і є речі, які він не проти б змінити
Блейк Крауч: "Темна матерія"
Обласканий славою американському письменнику Крауча вдалося сплести воєдино містику і фантастичні мотиви, наукову достовірність і емоційну глибину.
Джейсон ДЕССА, видатний фізик, колись відмовився від блискучої наукової кар'єри і став звичайним викладачем в коледжі. Тепер все його увагу віддано сім'ї - улюбленим дружині і синові. Вони для Джейсона найважливіше. І раптом - безглузде викрадення!
Невідомий в масці напав на Дессена на вулиці, під дулом револьвера посадив його в машину, відвіз до закинутого будинку та ввів йому в вену невідомий препарат. Джейсон знепритомнів. А прокинувшись, виявив себе оточеним масою людей. Всі вони зверталися до нього як до давнього друга і навперебій вітали його з поверненням. І з тим, що його відкриття нарешті спрацював. Ось тільки ДЕССА не знав нікого з цих людей. І вже тим більше не відав, що за відкриття зробив ...
Джон Сірлз: "Екзорцисти"
Автор кількох бестселерів, а в минулому літературний критик Джон Сірлз створив містичний трилер від імені дівчинки-підлітка. Досліджуючи прірву між знанням, страхом і вірою, він звертається до самому відповідному у даному випадку читачеві - нашим внутрішнім дитині, змушуючи поринати в світ власних дитячих страхів.
Отже, сніжної лютневої ночі 1989 роки 13-річна Сільві прокидається від телефонного дзвінка. У цьому, в общем-то, немає нічого дивного. Батькам часто телефонують ночами з проханням приїхати до страждаючого. Адже Сильвестр і Роуз Мейсон - екзорцисти, що мають дар розуміння, ніж одержимі люди, які вміють допомогти знайти їм спокій.
Однак той останній дзвінок був зовсім іншим. Це був останній раз, коли дівчинка бачила батьків живими ...
Роберт Гелбрейт: "На службі зла"
Це продовження романів "Поклик зозулі" та "Шовкопряд" про приватного детектива корморанов Страйк, написане "мамою Гаррі Поттера" Джоан Роулінг і опубліковане під псевдонімом Роберт Гелбрейт.
Нова справа колишнього афганця Корморона Страйк і його розумною і зібраної помічниці Робін Еллакот починається зі "смертельної" посилки, адресованій на ім'я Робін. Замість весільного подарунка в коробці гнила відрізана жіноча нога і валялася записочка: "Чи дозрів урожай всіх тіла частин - і рук, і ніг, і лебедячих шей" (рядок з пісні її улюбленої групи). Посилка явно призначався не помічниці Страйк, а йому самому. Такий ось витончений привіт з минулого.
Поки поліція зосереджується на найбільш очевидному підозрюваному, Корморан і Робін, слідуючи за похмурої збоченій логікою вбивці, заходять все далі в темряву.
Сама Роулінг в інтерв'ю ВВС так відгукується про свою книгу: "Це, безумовно, сама темна книга в серії на сьогоднішній день і єдина з написаних мною на сьогоднішній день книг, яка викликає у мене справжнісінькі кошмари. В процесі її створення я простудіювала багато джерел : перечитала купу поліцейських звітів, нарисів про серійних убивць і так далі ".




Немає коментарів:

Дописати коментар