ШАНОВНІ КОЛЕГИ! ВІТАЄМО ВАС НА НАШОМУ БЛОЗІ "ФАЙНІ ПАВИ". ДЛЯ ВАС ЗАВЖДИ ЦІКАВА й КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ.

Translate

понеділок, 16 січня 2017 р.

Історичні джерела української символіки.



25 років тому в січні-лютому Верховна Рада України ухвалила та затвердила Державні символи України.
З нагоди цієї дати в Дворічанській центральній районній бібліотеці обладнано книжкову виставку «Історичні джерела української символіки».
         Конституцією України законодавчо визначено Державні символи України: державний Прапор, державний Гімн і державний Герб.
Держа́вний Гі́мн Украї́ни — один із головних державних символів України. Пісня «Ще не вмерла України і Слава, і Воля»: слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького. Офіційна музична редакція ухвалена Верховною Радою 15 січня 1992 року, текст гімну затверджено Законом України «Про Державний Гімн України».
28 січня 1992 року Верховна Рада України прийняла постанову «Про затвердження державного Прапора України. В ній зазначалося: Державний Прапор України «являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої — синього кольору, нижньої — жовтого кольору…». Офіційна версія розшифровки кольорів - синє небо над жовтим полем пшениці.
         Найстарішим символом України є Тризуб. Він вперше згадується на печатках князів роду Рюриковичів. Але там існували різноманітні версії двозубця і тризубів. Кожен новий князь намагався внести свої зміни в цей символ.
Деякі дослідники вбачають у тризубі з'єднання вил, якоря і скіпетра. Існує навіть прочитання зашифрованого слова «воля» в завитки цього знака. Таким чином, незаперечним фактом є лише те, що цей символ відноситься до восьмого-десятого століття.
У сучасній державі, теоретично, цей символ складається з Великого і Малого гербів. Але фактично існує тільки останній. Великий герб досі перебуває на стадії законопроекту. Малий герб був затверджений в лютому 1992 року указом Верховної Ради. На ньому зображується знак київського князя Володимира Великого. 
 Поважаймо свій народ, свою землю, яка є найкращою у світі. Любімо Україну, пишаймося її символами. Наш патріотизм, любов до історії, сприяє зціленню наших душ.

Немає коментарів:

Дописати коментар