ШАНОВНІ КОЛЕГИ! ВІТАЄМО ВАС НА НАШОМУ БЛОЗІ "ФАЙНІ ПАВИ". ДЛЯ ВАС ЗАВЖДИ ЦІКАВА й КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ.

Translate

четвер, 1 березня 2018 р.

Аналіз діяльності мережі ЮСП за 2017 рік




Юнацькі структурні підрозділи області

В якості регіонального бібліотечного центру ХОБЮ продовжує опікуватись бібліотечними закладами області, які займаються обслуговуванням юнацтва й молоді, і вести відповідну моніторингову роботу з відстеження тенденцій розвитку мережі.



Загалом у порівнянні з 2016 роком у мережі бібліотек області відбулись доволі значні зміни.
Так, протягом року в регіоні було створено 4 ОТГ: Старосалтівська (Вовчанський район), Чкалівська (Чугуївський район), Мереф’янська та Роганська (Харківський район). У зв’язку з цим від ЦБС означених районів відійшло 20 сільських бібліотек-філій, деякі бібліотеки-філії були реорганізовані шляхом обєднання ентральна районна бібліотека та Південноміська бібліотека-філія №13 Харківського району; бібліотеки-філії 1 та №10 смт Високий Харківського району).
Продовжували ми спостерігати зміни в мережі і у зв’язку із загальним відтоком молоді з сільської місцевості (активна трудова міграція, від’їзд на навчання, призов до лав ЗСУ тощо). Так, саме ця тенденція спричинила зменшення кількості юнацьких груп у ЦБС Шевченківського району м. Харкова (-5 груп); Барвінківській (-2 групи), Золочівській та Печенізькій (по -1 групі) ЦБС.

У Люботинській ЦБС тимчасово закрито 1 групу з технічних причин (відсутність опалення та коштів на оплату комунальних послуг).
 А з початку 2017 року припинив свою діяльність юнацький абонемент ЦБС Немишлянського району м. Харкова. Загальне скорочення мережі ЮСП області відобразилось і на показниках обслуговування користувачів:

Найбільше зменшення кількості користувачів у зв’язку з вже наведеними причинами відбулось у ЦБС Харківського району (-1698), Вовчанській (-508), Шевченківській (-479), Зачепилівській (-468), Чугуївській (-429) та Богодухівській (-406) ЦБС. У місті Харкові найбільше кількість користувачів зменшилась у ЦБС Індустріального (-561) та Слобідського (-559) районів.
Втім, деяким ЦБС області та міста Харкова вдалося не тільки зберегти своїх користувачів юнацького віку, а й навіть збільшити їх кількість. Так, плідно 2017 року попрацювали Барвінківська ЦБС (+444), а також ЦБС міст Чугуїв (+334) і Лозова (+105). По місту Харкову це ЦБС Київського (+589), Новобаварського (+375) таМосковського (+88)районів. Особливо ж приємно, що ЦБС Київського та Московського районів міста Харкова підвищують свої показники вже другий рік поспіль.

На жаль, поки що і надалі зберігається тенденція переважання вилучення застарілих документів над надходженнями нової літератури.

Тенденція до зменшення кількості документовидач, звісно, також пов’язана з оптимізацією бібліотечної мережі. Водночас не менш суттєвим фактором у цьому питанні виступає і відсутність або недостатність поповнення фондів новими ресурсами, цікавими для молоді.
Втім, найбільше показник документовидачі зменшився в Балаклійській ЦБС (-5783), що повязано, перш за все, із сумнозвісними подіями 2017 року вибухами на військовому арсеналі (деякі сільські бібліотеки-філії з цієї причини не працювали певний час). Крім того, поява в ЦБС нового Інтернет-центру спричинила те, що частина молоді переорієнтувалася з користування традиційними бібліотечними послугами на альтернативні можливості, які дає всесвітня мережа.
У Люботинській ЦБС теж чимале зменшення документовидачі(-3971прим.) пов’язано зтим, що протягом чотирьох років ЦБСне отримувала коштів на придбання нової літератури, відповідно до чого юнацька кафедра не мала можливості задовольнити читацький попит. Також варто враховувати, що вже другий рік поспіль призупинена діяльність Караванської бібліотеки-філії №4. А відкриття у вересні 2017 року Інтернет-центру, як і у випадку з Балаклійською ЦБС, призвів до зменшення інтенсивності звернень до традиційних ресурсів на противагу використанню сучасних технологій.
І, звісно, до значного зменшення загальної кількості документовидач по мережі в порівнянні з 2016 роком привело закриття з 01.01.2017 р. Немишлянського абонемента (м. Харків).
Але, наприклад,Лозівська юнацька філіяузвітному роціпопрацювалазі своїмикористувачамидуже плідно(+1183документовидачі). Також порадували своїми успіхами Нововодолазький юнацький абонемент (+464), Чугуївська (+1314) та Краснокутська (+977) юнацькі кафедри..

Немає коментарів:

Дописати коментар