ШАНОВНІ КОЛЕГИ! ВІТАЄМО ВАС НА НАШОМУ БЛОЗІ "ФАЙНІ ПАВИ". ДЛЯ ВАС ЗАВЖДИ ЦІКАВА й КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ.

Translate

середу, 13 грудня 2017 р.

Зворотний бік зими: п'ять книг, у яких холодно і страшно



Зима — це не лише дзвіночки на запряжених оленями санях, а й вовчий холод і непроглядний морок, у якому бродять далеко не добрі чарівники.На календарі — грудень, а це значить, що скоро в повітрі запахне мандаринами, до магазинів іграшок вишикуються кілометрові черги і в кожному супермаркеті залунає "Let It Snow". Це час настільки сентиментально-святковий, що хочеться злегка збавити градус зворушливості і додати в бочку меду ложку тліну і безвиході. Адже зима — це не лише дзвіночки на запряжених оленями санях, а й вовчий холод і непроглядний морок, у якому бродять далеко не добрі чарівники.
1. Ю Несбе "Сніговик"
Суворий клімат, короткий світловий рік і схильність до алкоголізму робить скандинавських письменників одними з найатмосферніших авторів сучасної літератури. Особливо в детективному жанрі, де останнім часом вітається депресивність оповідання і внутрішня невлаштованість головного персонажа.
Певний Гаррі Голе — співробітник поліції Осло, однаково блискучий детектив і некерований алкоголік. Саме до його допомоги вдасться начальство Кримінального відділу, коли в Осло і околицях раптом почнуть зникати жінки — усі заміжні і з дітьми. Хоча "зникати" — це голосно сказано. Одна з них, наприклад, знайдеться відразу, в лісі — з головою, приробленою до тулуба сніговика. Веселенька зав'язка, чи не так?"Сніговик" — сьомий роман із серії про Гаррі Голе, але якщо не хочеться читати попередні шість, починати можна сміливо з цього: тут є всього потроху про сім'ю Голе, його колишні розслідування і стосунки з жінками, а також те, чому саме в його минулому слід шукати відповідь на питання, хто зліпив Сніговика.
Кому читати: шанувальникам скандинавських детективів у стилі Стіґа Ларссона і Пітера Гоґа.
2. Рут Веа 
"У лісі-лісі темному"

Британці Рут Веа вдалося зірвати джекпот: написавши свій дебютний роман "В темному-темному лісі", вона буквально прокинулася знаменитою. Книгу було видано в 37 країнах, вона завоювала кілька престижних премій, права на її екранізацію вже купив Голлівуд.Воно й не дивно: Фабрика мрій обожнює історії, в яких групка молодих людей збирається в самотньо стоячому посеред засніженого лісу будинку, де відбувається всіляке.Тут є все для міцного детективу: скелет, що періодично вивалюється з шафи, тимчасова амнезія головної героїні і дивна компанія, в якій їй належить провести вікенд.Правда, Веа трохи хитрує і до останнього притримує в рукаві карту, розіграш якої миттєво розставляє всі крапки над "і".
Не обійшлося без недоліків, серед яких певна нелогічність вчинків головної героїні і картонність окремих персонажів.В наявності також парочка кліше на кшталт того, що геї — неодмінно красені і закоренілі модники, а повішена над каміном рушниця обов'язково вистрілить у кінці. Друге, втім, можна вважати і привітом Чехову.Однак, незважаючи на перераховані вище недоліки, книгу читаєш, з нетерпінням чекаючи розв'язки. І це, по-моєму, не найгірший спосіб провести зимовий вечір.
Кому читати: тим, хто шукає щось легке і захопливе, наприклад, у дорогу.
3. Чарльз Мартін "Гора між нами"

Хірург Бен і журналістка Ешлі знайомляться в аеропорту, коротаючи час за милою балаканиною, коли раптом виявляється, що їхній рейс скасовано через негоду.
Не звиклі миритися з обставинами, вони орендують приватний літак, який бадьоренько злітає, але вже за кілька сторінок раптом розбивається в горах.Так хірург і журналістка опиняються в самому центрі заваленого снігом національного парку абсолютно без зв'язку і майже без їжі та води, зате зі зламаним стегном Ешлі, песиком і старим диктофоном. Такою є зав'язка роману "Гори між нами", в якому головним героям належить вибратися зі снігового полону, подолавши кілометри шляху, мороз, голод і найголовніше — самих себе.Спочатку здається, що це книга про катастрофу, яка вміло маскуються під книгу про любов, але на ділі виявляється інше: ця книга саме про любов, але маскується під роман-катастрофу.
Кому читати: тим, хто любить про любов, але не готовий бути мухою в сиропі.
4. Франк Тільє "Запаморочення"

Здається, романи Тілье влаштовані за принципом квест-кімнат: у тебе є ввідні дані та мета — вибратися, а з якого боку підійти до вирішення загадки, незрозуміло. У пошуках виходу читач підключає логіку, але єдиноточний шлях — задіяти інтуїцію. І тоді все тут же стане зрозуміло.Жонатан Тувье, в минулому — завзятий альпініст, а нині батько дорослої доньки і чоловік своєї дружини, яка помирає від раку, прокидається в заваленому підземному гроті.Разом з ним у крижаній пастці опиняються ще двоє чоловіків, на перший погляд ніяк не пов'язаних один з одним, і його вірний пес, який наполовину — вовк. У кожного чоловіка на спині пришиті таблички: "Хто буде брехуном?", "Хто буде злодієм?" і "Хто буде вбивцею?".Є намет, два спальники, пара пляшок горілки і кілька балончиків з газом. Ах, так, і ще труп голого мужика, що валяється біля заваленого виходу.Далі самі, друзі. Не псуватиму вам вражень.Рецензенти, які щедро розхвалили "Запаморочення", обіцяють нам "жахливу і одночасно задушливу атмосферу", а також "несподіваний фінал" — ну куди без нього в гідному трилері? Насправді, кінцівка цілком собі передбачувана, але це зовсім не псує враження від роману.
Кому читати: любителям трилерів у стилі "Куба".
5. Джордж Мартін "Крижаний дракон"

Шанувальникам "Гри престолів" казка Джорджа Мартіна особливо припаде до смаку — адже, за легендою, саме її біля палаючого каміна розповідала Нен маленьким Старкам.
Щоправда, казкою в звичному розумінні слова її назвати складно. Тут є все, в чому безпомилково вгадується творець всесвіту Вестерос: затяжна війна, гори трупів, зґвалтування і довга зима, а також — барабанний дріб! — дракони.
На одному з них літає маленька Адара — дівчинка, народжена в найхолодніший день найсуворішої зими. Саме їй у фіналі казки належить зробити важливий і непростий вибір, який визначить долю її сім'ї.
"Крижаний дракон" — коротенька казка, саме на один затишний зимовий вечір. Дітям неодмінно сподобається видання з крутими ілюстраціями Луїса Ройо, а дорослим точно буде над чим подумати після її прочитання.
Кому читати: фанатам "Ігри престолів" і дітям 12+.

(за матеріалами ЮАІнфо)

 


 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар