ШАНОВНІ КОЛЕГИ! ВІТАЄМО ВАС НА НАШОМУ БЛОЗІ "ФАЙНІ ПАВИ". ДЛЯ ВАС ЗАВЖДИ ЦІКАВА й КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ.

Translate

середу, 9 грудня 2020 р.

"Ти знаєш, що ти -людина... " Чи знаєш свої права?..


  Сьогодні Україна, як і весь світ, зіштовхнулася із особливою жорстокістю та неповагою до прав людини. Тому, як ніколи суспільство має згуртуватися для досягнення спільної мети – захисту прав людини та створення сприятливих та безпечних умов життя у всьому світі.

Щороку 10 грудня святкують Міжнародний день прав людини. Це свято засноване 4 грудня 1950 р. на засіданні Генеральної Асамблеї ООН. Двома роками раніше ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини, яка стала першим міжнародним документом, у якому чітко сформульовані положення про права людини.

У Загальній декларації прав людини задекларовано наступні принципи: рівність людей: усі люди народжуються вільними та рівними в правах, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії тощо; право кожного на життя, свободу та особисту недоторканість; заборона рабства і торгівлі людьми; заборона катувань або жорстокого поводження; право кожного на правосуб’єктність; рівність усіх перед законом; право на звернення до суду; заборона самовільних арештів; презумпція невинності та заборона зворотної сили карного закону; право на свободу пересувань та вибір місця мешкання; право на громадянство; право на шлюб; право володіти майном; право на свободу переконань; право на мирні збори; право на участь в управлінні громадськими та державними справами; право на працю тощо.

Бібліотека як осередок культури, просвітництва й звичайно ж інформаційно-виховний центр не стоїть осторонь.

Пропонуємо зазирнути до бібліотек Краснокутщини:  

Краснокутською центральною районною бібліотекою організовано відкритий перегляд періодичних видань  «Що нового в законодавстві України. Рік 2020-й» (до Дня прав людини).

На перегляді представлені періодичні видання з фонду бібліотеки, в яких повністю або в юридично – консультаційних рубриках висвітлюються найактуальніші юридично – правові аспекти суспільно – політичного життя громадян України. Це такі видання як «Бюлетень законодавства і юридичної практики України», «Голос України», «Урядовий кур’єр», «Порадниця», а також інші періодичні видання, які в простій та доступній формі дають розгорнуті консультації  по найбільш хвилюючим питанням сьогодення.

 Водянською сільською бібліотекою оформлено книжкову виставку «Твої права твоя фортеця» (до  Міжнародного дня  прав людини)

          Книжкова виставка вміщує матеріали з різних  питань правознавства.

 В’язівською сільською бібліотекою оформлено тематичну полицю «Права людини очима людини» (до Міжнародного дня прав людини).

 Тематика представленої літератури сприяє підвищенню рівня правової культури, інформованості користувачів про конституційні права та обов язки, можливості їх реалізації та захисту.

Олексіївською сільською бібліотекою оформлено куточок корисної інформації  «Є обов’язки у тебе їх виконувати треба» ( До Міжнародного дня прав людини)

         Куточок корисної інформації вмішує літературу правознавчого характеру, інформує користувачів про нові законодавчі акти, знайомить  з літературою на юридичну тематику.

В Мурафській сільській бібліотеці експонується виставка газетних і журнальних статей на тему: «Наші права – щасливе майбутнє», на якій представлені новинки правознавчих видань із фонду бібліотеки. Ці видання сприятимуть поглибленню правових знань та формуванню правової культури читачів.

Немає коментарів:

Дописати коментар