ШАНОВНІ КОЛЕГИ! ВІТАЄМО ВАС НА НАШОМУ БЛОЗІ "ФАЙНІ ПАВИ". ДЛЯ ВАС ЗАВЖДИ ЦІКАВА й КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ.

Translate

четвер, 24 грудня 2020 р.

"Вождь усіх козаків запорізьких"

                             

Сучасник Хмельницького, англійський політик і військовий Олівер Кромвель, у своєму листі звертався до нього: «Богдан Хмельницький, Божою милістю генералісимус греко-східної церкви, вождь усіх козаків запорозьких, пострах і викорінювач польського дворянства, скоритель фортець, винищувач римського священства, гонитель язичників і антихриста...» У цьому незаангажованому визначенні гетьмана розкривається велич подвигу славного сина України, легендарного воїна і патріота.

Народився Богдан (Зиновій) Хмельницький 27 грудня 1595 року.

З нагоди ювілею сміливого гетьмана Краснокутською центральною районною бібліотекою організовано виставку-портрет «Володар гетьманської булави» (до 425-річчя від дня народження Б.Хмельницького).

Богда́н  Хмельни́цький — український військовий, політичний та державний діяч, гетьман Війська Запорозького. Він був не першим, хто розпочав боротьбу за свободу України. Але саме йому вдалося створити боєздатну армію, сформувати систему гетьманської влади і розпочати розбудовувати державу. Завдяки діяльності Б.Хмельницького майже все українство, незважаючи на станові інтереси, виступило як ніколи єдиною силою в боротьбі за національне визволення.

На запропонованій читачам виставці представлена література про його життєвий та суспільно-політичний шлях, роль в організації української Національно – визвольної війни середини XVII століття та створенні Української козацької держави.




Немає коментарів:

Дописати коментар