ШАНОВНІ КОЛЕГИ! ВІТАЄМО ВАС НА НАШОМУ БЛОЗІ "ФАЙНІ ПАВИ". ДЛЯ ВАС ЗАВЖДИ ЦІКАВА й КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ.

Translate

понеділок, 2 квітня 2018 р.

Увага! Обласний краєзнавчий конкурс "Обрії Слобожанського краю"



Шановні колежанки!
Харківська обласна бібліотека для юнацтва розпочинає обласний конкурс для бібліотекарів «Обрії Слобожанського конкурсу».
Конкурс допоможе розкрити всі професійні таланти та надасть можливість розповісти про діяльність бібліотек області з краєзнавчої роботи.
Чекаємо на Ваші творчі доробки, Положення далі.



ПОЛОЖЕННЯ
про обласний краєзнавчий конкурс для бібліотекарів
«Обрії Слобожанського краю».

Бути корисними і цікавими населенню свого міста або села, стати більш відкритими і дружніми, запропонувати населенню нові послуги, подати нові ідеї громадській спільноті, залучити різні вікові категорії до співпраці на благо самих же людей - головне завдання публічних бібліотек. Робота з громадою і на благо громади майже завжди пов’язана з краєзнавством. Традиційні форми краєзнавчої роботи публічних бібліотек під впливом часу повинні змінюватися, ставати більш яскравими і ефективними, наближеними до жителів і завжди проводитися за участю населення.
Сьогодні виникли об’єктивні умови для відродження кращих традицій українського бібліотечного краєзнавства, значно підвищилась роль бібліотек у відновленні історичної пам’яті народу, становленні його національної свідомості, вихованні гідності і справжнього патріотизму. Саме краєзнавча робота має посісти важливе місце в діяльності кожної бібліотеки з тим, щоб за допомогою краєзнавчих матеріалів сприяти вихованню у молоді патріотизму, високої моральності.
Краєзнавча діяльність – це та діяльність, яка надає публічним бібліотекам місцевого колориту, регіональної специфіки, самобутності.
В 2018 році виповнюється 75 років від дня визволення м. Харкова і харківської області від німецько-фашистських загарбників та 20 років з прийняття Указу Президента України №471/98 про відзначення Всеукраїнського дня бібліотек.
З метою вшанування цих дат ОКЗ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ЮНАЦТВА» за сприянням Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації оголошує обласний краєзнавчий конкурс «Бібліотекар – патріот Слобожанщини» (далі Конкурс).


1. Загальні положення
1.1. Організатори Конкурсу: ОКЗ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ЮНАЦТВА» за підтримкою Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації.
1.2.Учасники Конкурсу: бібліотекари м. Харкова, харківської області, об'єднаних територіальних громад.

2. Мета та завдання Конкурсу
2.1. Активізація роботи бібліотек міста та області з організації краєзнавчої діяльності. Підвищення статусу бібліотек як центрів краєзнавчої інформації.
2.2. Удосконалення організації краєзнавчих фондів, створення і підготовка власних краєзнавчих матеріалів, активне їх використання за допомогою широкого спектра форм і методів бібліотечної діяльності.
2.3.Виявлення, вивчення і впровадження бібліотечних інновацій з краєзнавства серед читачів, просування кращих робіт учасників Конкурсу.
2.4. Формування у дітей і молоді позитивного патріотизму, почуття любові до рідної землі, відповідального і дбайливого ставлення до культурної та історичної спадщини, що дістався від предків.
2.5. Організація спільної діяльності бібліотек з державними і громадськими організаціями з краєзнавства з метою активізації краєзнавчої пошукової діяльності молоді та дітей, спрямованої на вивчення історії та культури краю, залучення мешканців до поетичної спадщини земляків.
2.6. Розвиток творчого потенціалу бібліотекарів, навиків праці з мультимедійними програмами та гаджетами.
2.7. Підвищення значущості бібліотек як центрів культурно-просвітницького, духовного та соціального життя місцевих громад.

3. Організація і терміни проведення конкурсу
3.1. Конкурс проводиться з 1квітня 2018р. по 25 серпня 2018р.
3.2.Конкурс проводиться у три етапи:
·        перший етап – збір заявок на участь в конкурсі з 1квітня по 15 травня 2018р. за електронною адресою vid_analitika_hobu@ukr.net
ОКЗ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ЮНАЦТВА»,
тел (0572)62-60-79
·        другий етап – експертна оцінка надісланих матеріалів конкурсу членами журі з 26 серпня по 20 вересня 2018р.
·        третій етап – виставка матеріалів конкурсу і нагородження переможців під час обласного флеш-семінару для бібліотекарів ЮСП 26 вересня 2018 року.
3.2. Загальне керівництво Конкурсом здійснює Голова журі в особі директора ОКЗ «ХОБЮ» М.В.Жарової.
3.3. Журі здійснює прийом і оцінку конкурсних матеріалів, підводить підсумки і визначає переможців у відповідності до критеріїв та вимог до матеріалів, що надаються.
3.4. Конкурсні матеріали приймаються до 25 серпня 2018 за адресою:
ОКЗ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ЮНАЦТВА», м. Харків, пр. Ювілейний, 49/8. Тел (0572)62-60-79
3.5. Матеріали, представлені на конкурс, не повертаються і не рецензуються.

4. Вимоги до конкурсних робіт
Конкурсна робота відповідно до номінації має включати такі матеріали:
Номінація «Знай наших - читай наших!»
Номінація на кращий буктрейлер за творчістю літераторів свого краю (села, селища, міста) проводиться з метою популяризації літературного краєзнавства серед мешканців, підвищення майстерності бібліотекарів по створенню власного електронного ресурсу для збереження літературної спадщини рідного краю.
Основні критерії:
- буктрейлери створюються за творами письменників-поетів Слобожанщини;
- робота може бути змонтована у будь-якій комп'ютерній програмі (PowerPoint, Windows Movie Maker та ін.) і записана в одному з форматів (avi, wmv, mpg та ін.);
- буктрейлер може бути виконаний у різних форматах: анімація, комп'ютерна графіка, відеокліп, ігровий ролик, рекламний ролик та ін.;
- відеосюжети можуть супроводжуватися звуковою доріжкою або титрами;
- тривалість буктрейлера – до 5-х хвилин;
- обов'язковою має бути згадка автора і назви книги;
- конкурсні роботи не повинні порушувати авторські права третіх осіб; у них обов’язково вказується авторство матеріалів, що були використані (відео, текст, зображення та ін.);
Номінація «Завдячуємо їм життям своїм».
Номінація на кращий масовий захід про героїчні подвиги з визволення Харківщини від німецько-фашистської навали ( в електронному та паперовому вигляді) (на місцевому матеріалі – до 75-ої річниці визволення Харківщини)
основні критерії заходу:
- відповідність зазначеній темі;
- соціальна значущість;
- творчий, інноваційний характер роботи;
- художньо-естетична привабливість.
Номінація «Бібліотека – свідок і творець рідного краю»
Номінація на краще оформлення краєзнавчого порт-фоліо бібліотеки  (електронна презентація про краєзнавчий досвід роботи бібліотеки та друковане видання (формат А4. Шрифт Times New Roman, № 12, прямий; красна строка – 1 см; міжстроковий інтервал – 1,5; форматування – «по ширині»; поля: верхнє – 2 см, нижнє – 2 см, ліве – 3 см, праве – 1,5 см.)
В презентації потрібно відобразити кращі заходи з краєзнавчої роботи бібліотеки за 3 роки, співробітництво зі школами, краєзнавчими музеями, громадськими організаціями, включити газетні публікації, фотографії, відеоматеріали. Порт-фоліо повинно мати титульний лист з назвою бібліотеки, теми, ПІБ та посади автора.
Матеріали конкурсу можуть мати одного або декілька авторів.
Номінація «Візитна картка мого району»
Краєзнавчий медіа-проект в формі презентації значимого природного об'єкта (музей) району (міста, села, селища), що відображає роль бібліотеки в його популяризації та збереженні, може бути представлена в форматі відеоролика або електронної презентації

5. Підведення підсумків та нагородження переможців
5.1. Для вирішення організаційних питань, оцінки представлених робіт і визначення переможців конкурсу створено журі, яке оцінює творчі роботи конкурсантів за 5-ти бальною системою та визначає переможців конкурсу;
5.2. При підбитті підсумків, зокрема, ураховуються:
- інформативність: повнота розкриття теми, відповідність поданих робіт умовам конкурсу;
- оригінальність змісту;
- технічна складність виконання роботи: творчий підхід до створення буктрейлера, естетика дизайнерського рішення, органічність поєднання відеоряду, звукового супроводу та змісту книги;
- емоційний вплив.
5.3. Відповідно до рішення журі переможці Конкурсу будуть відзначені грамотами Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації, Харківської обласної бібліотеки для юнацтва, цінними подарунками.
Результати обласного конкурсу будуть розміщені на сайті та блозі Харківської обласної бібліотеки для юнацтва та на відповідних сторінках у соціальних мережах.
5.4. Нагородження переможців відбудеться під час обласного флеш-семінару 26 вересня 2018 року.
5.5. Витрати на відрядження фахівців бібліотек-переможців обласного конкурсу - за рахунок організацій, що відряджають.
5.6. Матеріали, подані на Конкурс, залишаються в Харківській обласній бібліотеці для юнацтва і можуть бути використані організаторами конкурсу.
5.7.Дотримання авторських прав:
a)      У конкурсних матеріалах не допускається цитування авторів та джерел без посилання на них.
b)    Організатори Конкурсу залишають за собою право на використання конкурсних робіт з метою популяризації краєзнавчої діяльності із зазначенням бібліотеки і автора.
Додаток 1
Харківська обласна бібліотека для юнацтва
Обласний краєзнавчий конкурс «Обрії Слобожанського краю»
Заявка (з 1квітня по 15 травня 2018р.)
Назва ЦБС (району,міста)



Назва бібліотеки



Контактні дані
(адреса, тел.,e-mail)



Виконавець (виконавці)


Назва номінації

Цільова аудиторія


Склад журі
обласного краєзнавчого конкурсу
«Обрії Слобожанського краю»
Голова журі:
М.В.Жарова, директор ОКЗ «ХОБЮ»
Члени журі:
В.Склярова, харківський журналіст, громадський діяч, ініціатор краєзнавчих проектів

М.С.Медведська, заступник директора з менеджменту та проблемно-аналітичних питань
Т.В.Смєкалова, завідувачка проблемно-аналітичного відділу
В.Захаріна, завідувачка відділу обслуговування
М.М.Остапович, завідувачка відділу комп'ютерізації  

Сприяння в організації конкурсу можуть надавати будь-які організації, що підтримують діяльність бібліотек.

Координатор конкурсу: Т.В.Смєкалова, завідувачка проблемно-аналітичного відділу ХОБЮ, к.т. - 0679502745

Немає коментарів:

Дописати коментар