ШАНОВНІ КОЛЕГИ! ВІТАЄМО ВАС НА НАШОМУ БЛОЗІ "ФАЙНІ ПАВИ". ДЛЯ ВАС ЗАВЖДИ ЦІКАВА й КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ.

Translate

пʼятницю, 23 грудня 2016 р.

25 грудня католики святкують Різдво Христове.



    Щорічно віруючі-католики мають радісну нагоду першими спостерігати на вечірньому небі спалах яскравої зірки, яка віщує гарні зміни. Тепло цього великого свята однаково зігріває усіх християн нашого міста, незалежно від віросповідання  та національної приналежності.
    Різдво Христове західні християни святкують 25 грудня за Григоріанським календарем, а східні – 25 грудня за Юліанським (у 20-21 століттях це відповідає 7-му січня за Григоріанським календарем, а з 2101 року буде відповідати 8-му січня).
Отож, Різдво Христове в ніч з 24 на 25 грудня відзначають Римо-Католицька Церква, більшість протестантських церков, а також частина православних, включаючи  Константинопольську (крім Афону), Антіохійську, Александрійську, Кіпрську, Болгарську, Румунську, Албанську й Грецьку церкви.
Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська, Чорногорська, Польська православні церкви, Афонські монастирі, Бесарабська митрополія Румунської православної церкви, усі Українські православні церкви, а також багато Східних католицьких церков, Українська греко-католицька церква, Російська греко-католицька церква, російські старообрядці святкують Різдво в ніч на 7 січня (що відповідає 25 грудня за старим Юліанським календарем).
Цікаво, що вже з 2100 року східний християнський світ стане свідком зсуву дат усіх нерухомих свят на 1 добу (вперед за Григоріанським календарем), тому що різниця між календарями зросте до 14 діб. Першим зі «зсунутих» великих свят буде Благовіщення, яке припадатиме на 8 квітня за новим стилем (оскільки 25 березня 2100 за старим стилем стане 8 квітня 2100 за новим стилем). З цього часу всі свята будуть на 1 добу пізніше: Івана Хрестителя – 8 липня, святого Миколая — 20 грудня. Старий Новий рік із 2101 року буде святкуватись 15 січня.
Такий зсув дат християнських свят на 1 добу вперед відбуватиметься кожного столітнього року, номер якого не ділиться націло на 400 (2100, 2200, 2300, 2500 і т. д.). Якщо східні християни будуть і надалі дотримуватися старого стилю, то до 5000 року Різдво досягне дати 29 січня за новим стилем.
Слід зауважити, що в суспільстві тривалий час відбуваються дискусії на тему можливого переходу всіх християн до відзначання нерухомих свят за новим, тобто Григоріанським календарем. В Україні теж достатньо багато людей за це. Тим більше, що ми святкуємо Новий рік в ніч з 31 грудня на 1 січня, тобто в останній тиждень посту перед «старим» Різдвом. А потім відзначаємо ще й так званий Старий Новий рік… Дивно і нелогічно це… І, напевно, мудро було б, нарешті, повноцінно перейти на новий, Григоріанський календар, у т.ч. в контексті відзначання нерухомих християнських свят.

Немає коментарів:

Дописати коментар