ШАНОВНІ КОЛЕГИ! ВІТАЄМО ВАС НА НАШОМУ БЛОЗІ "ФАЙНІ ПАВИ". ДЛЯ ВАС ЗАВЖДИ ЦІКАВА й КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ.

Translate

середу, 20 травня 2020 р.

Вишиванка завжди модний оберіг


Завтра, 21 травня 2020 року, українці будуть відзначати, можна сказати народне свято.
Вишиванки завжди були нашим національним символом, нашою гордістю та автентичною ознакою. Однак, сьогодні навіть голлівудські зірки хочуть відчути себе частинкою України. Серед найновіших модних тенденцій – жовто-сині кольори, віночки і, звичайно, справжні українські вишиванки!
Актори та музиканти з’являються у вишитих сорочках на вулицях, дизайнери використовують українські орнаменти у своїх колекціях. І все це не даремно, повірте!
Адже вишита українська сорочка – це не просто одяг, це справжній оберіг. Ось вам кілька найцікавіших фактів про цей витвір мистецтва:
  Перші вишивки на території слов’янських країн мали більш релігійний зміст і оберігали їх власників від зла. Саме тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах, подолі та всюди, де тіло було відкритим. Існували особливі вишиванки для релігійних ритуалів та святкових подій. А діткам при народженні дарували вишиту сорочу, аби та оберігала їх від злих духів.
  Виявляється, вишиванки – один з найдавніших українських атрибутів. Геродот стверджував, що вишивкою був прикрашений одяг скіфів, які довгий час проживали на території України. Археологи знайшли на Черкащині зображення чоловіків, одягнених у щось дуже схоже на український національний костюм. Знахідка датувалась VI ст. н.е. Такі ж сорочки приписувались трипільцям.
МОДА НА ВИШИВАНКИ
Першим модником, котрий поєднав вишиванку з буденним одягом став Іван

Франко, наш Каменяр, котрий носив її під піджак і з сучасним вбранням. Саме у такому вигляді письменник зображений на 20-гривневій купюрі.

Останні роки вишивка дуже популярний тренд не тільки в Україні, а й за кордоном. Елементи українських етномотивів використовували такі відомі світові дизайнери як Жан-Поля Готьє, Джон Ґальяно (Dior), Фріда Джаніні (Gucci) , модний дім Valentino. У 2015 році американське видання Vogue опублікувало статтю, в якій назвав українську вишиванку одним з головних трендів сезону, а в 2016 році американське видання The New York Times - головним трендом літа.
Орнаменти, якими прикрашають вишиванки, стали настільки популярними, що тепер ними оздоблюють не тільки сорочки! Останнім часом в українців з’явився новий тренд  – автовишиванка. Автомобілісти прикрашають свої транспортні засоби спеціальними наліпками. Для кожного замовника створюється особливий дизайн.
Розробники розповідають, що "вишивані" наліпки замовляють не тільки власники авто, адже їх можна почепити на будь-яку рівну поверхню. До речі, популярністю вони користуються по всій Україні. Розповідають також, що замовлення на авто-вишиванки надходять і з інших країн: Німеччини, Австралії, Нової Зеландії!

Також методисти нашої бібліотеки радять звернутися всіх хто цікавиться темою "Вишиванки" до методичного посібника, що випускався до Всеукраїнського дня вишиванки той рік. Методико-бібліографічні матеріали містять історичні факти, цікавинки, а також пісні та вислови про національний символ - вишиванку.
матеріали розміщені на нашому блозі.
Якщо вам цікаво, то можна випробувати себе як ви знаєте візерункову палітру України. В цьому вам допоможе невеличка гра 
Україна вишивана: від Слобожанщини до Галичини, Криму та Волині. 
Святкуймо разом.

Немає коментарів:

Дописати коментар