ШАНОВНІ КОЛЕГИ! ВІТАЄМО ВАС НА НАШОМУ БЛОЗІ "ФАЙНІ ПАВИ". ДЛЯ ВАС ЗАВЖДИ ЦІКАВА й КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ.

Translate

вівторок, 24 листопада 2020 р.

Чорна птаха пролетіла (до Дня пам'яті жертв Голодомору)


      Наприкінці листопада Україна вшановує скорботні події, що відбулися в 30-ті роки ХХ століття. Історія країни має різні сторінки переможні та трагічні. Голодомор. Смерть. Не забуваючи про ці сумнозвісні події бібліотеки Краснокутщини підготували та оформили тематичні книжково-ілюстративні виставки.

В’язівська сільська бібліотека – книжкова виставка «Чорні крила Голодомору» (до Дня  пам’яті жертв Голодомору)

До виставки увійшли праці провідних істориків, міжнародних діячів, громадських активістів, які доклали зусиль, аби оприлюднити архівні документи, спогади очевидців про найстрашнішу трагедію в історії українського народу.

Всі видання, об’єднані однією визначною ідеєю -  оприлюднення історичних документів, які дають можливість зрозуміти причини Голодомору і зберегти пам’ять про безвинних жертв, аби не допустити повторення такої величезної трагедії в жодній країні. Представлені також художні твори, присвячені трагедії українських селян та всього українського народу. Ці події української історії завжди були предметом глибокого осмислення українськими письменниками різних поколінь.

Заслуговують уваги книги « Жнива скорботи» Робета  Конквеста, який ще у ті роки не захотів брехати і сказав світові про те страшне винищення; В. Борисенко « Свіча Пам’яті»; збірник Станіслава  Кульчицького « Голодомор 1932-1933р.р. в Україні, як геноцид: мовою документів, очима свідків» та ін.

На десятиліття можна засекретити архіви. Можна раз і вдруге, і втретє переписувати історію. Та з пам’яттю народу нічого не вдієш, вона зберігатиме правду. Правду про страшні події. Це наша історія, і ми повинні знати і пам’ятати.

Костянтинівська міська бібліотека«Память людська не забуде повік»

(до Дня пам’яті жертв голодомору).

         На книжково-ілюстративній виставці представлено ілюстративні матеріали, історичну та художню літературу українських письменників .

       1933 рік… Найчорніший час в історії України. В світі не зафіксовано голоду,подібного тому,що випав на долю однієї з найродючіших і найблагородніших країн. Тривалий час 1933 рік називали одним з найсприятливіших в радянській історії.

       А на весні цього ж року в Україні помирало 25 тисяч людей щодня, 1000- щогодини, 17- щохвилини. Проте точних даних про кількість жертв немає, адже всі документи були знищені.

      Щоб зрозуміти як сталося, що без стихій, без засухи, без іноземного нашестя все те могло відбуватися на нашій хліборобній Україні; щоб  ознайомити читачів з історичними передумовами виникнення голодомору та його наслідками; щоб виховувати в читачів почуття патріотизму, національної свідомості, виховувати громадян рідної землі; щоб не допустити подібної трагедії, бібліотека пропонує ознайомитись з представленими документами на виставці.

Немає коментарів:

Дописати коментар