ШАНОВНІ КОЛЕГИ! ВІТАЄМО ВАС НА НАШОМУ БЛОЗІ "ФАЙНІ ПАВИ". ДЛЯ ВАС ЗАВЖДИ ЦІКАВА й КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ.

Translate

понеділок, 7 жовтня 2019 р.

Головна подія року : X Львівський міжнародний бібліотечний форум

18-21 вересня у межах 26 BookForum відбувся X Львівський міжнародний бібліотечний форум. Участь у форумі взяли понад 350 учасників з України, Німеччини, Польщі, Литви, Естонії, Хорватії, Білорусі. 4 дні, 22 паралельних заходи на різних локаціях Львова. 
Ключові спікери та гості: 
·         Оксана Бруй, президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація
·         Олександра Коваль, директорка Українського інституту книги
·         Сергій Жадан, письменник, музикант, громадський діяч
·         Rasa Stugliene, експерт з систем управління «робот – людина», Вільнюський університет, проєкт «LIEPA», Литва
·         Андрій Іонов, підприємець, ресторатор
·         Роман Гладишевський, докт. хім. наук, проф., член-кореспондент НАН України, проректор з наукової роботи Львівського національного університету імені Івана Франка
·         Мирослава Туркало, директорка Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації
·         Василь Кметь, директор Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка
·         Ігор Степурін, голова Благодійного фонду «Бібліотечна країна», засновник видавництва «Саміт-книга» 
·         Любов Цяпало, директор Централізованої бібліотечної системи для дорослих міста Львова
·         Вероніка Селега, засновниця ГО «Бібліотека майбутнього»
·         Олексій Чмир, Державний експерт Директорату державної мовної політики Міністерства культури України
·         Беттіна Венцель, керівник відділу «Інформація та бібліотека» Goethe-Institut в Україні
·         Tim Schumann, директор Heinrich-Böll-Bibliothek Berlin-Pankow City Library, Берлін, Німеччина
·         Jolita Steponaitienė, президентка Литовської бібліотечної асоціації, Вільнюс, Литва
·         Katre Riisalu, президентка Естонської бібліотечної асоціації, Таллінн, Естонія
·         Jan Krajewski, президент Польської спілки бібліотек, Торунь, Польща
·         Божена Король, проект-менеджер Good Books, Вроцлав, Польща
·         Катерина Тодорцева, вищий бібліотекар, Центральна бібліотека русинів і українців Хорватії, Загреб, Хорватія
·         Ольга Кондратович, заст. директора Наукової бібліотеки Білоруського національного технічного університету, відп. секретар Білоруської бібліотечної асоціації, Мінськ, Білорусь
·         Малгожата Вансович, керівник відділу маркетингу та організації подій міської публічної бібліотеки м. Домброва Гурнича, Польща
·         Володимир Хандогій, Надзвичайний і Повноважний Посол України, президент Української Асоціації зовнішньої політики
         Маркіян Мальський, Надзвичайний і Повноважний Посол України, докт. екон. наук, проф., декан факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка, член Ради директорів Української асоціації зовнішньої політики

Ключові заходи:
Учасники дискусії «Нова бібліотека: бути чи не бути?»  висловили своє експертне бачення якою бути новій бібліотеці. Відмовитися від століттями напрацьованих традицій і цінностей чи перетворитись на інфомедіахаб? Висновок: сучасна бібліотека – це унікальні послуги та найвищий сервіс, а також любов до користувачів. 
Під час круглого столу «Бібліотека на підтримку реформ» обговорено як книгозбірні сприяють економічному, соціальному та культурному розвитку громади і країни на прикладі бібліотек США та інших країн. Вже сьогодні бібліотеки спрямовують свою діяльність на підвищення добробуту громадян, створення умов для розвитку бізнесу і кар’єрного зростання, зміцнення громадянського суспільства, сприяють безперервній освіті й всебічному розвитку особистості.
Не менш важливою стала дискусія щодо ІТ у бібліотеці, адже складно уявити сучасну бібліотеку, яка б не використовувала інформаційні технології. Сьогодні ІТ застосовуються практично в кожному з напрямів роботи бібліотеки: і для організації бібліотечних процесів, і для надання послуг, і для налагодження ефективної комунікації з користувачами. На жаль, у застосуванні ІТ бібліотеки в Україні значно відстають від своїх зарубіжних колег. Особливо болючим для України є питання АБІС, систем, що автоматизують основні технологічні процеси роботи бібліотеки з інформаційними ресурсами.
Учасники Бібліофоруму також обговорили як світові тренди – штучний інтелект, змішане навчання, роботизація, філософія відкритості, економіка спільної участі – у найближчому майбутньому впливатимуть на розвиток освіти та науки та чи всі вони позначаться на діяльності університетської бібліотеки?
На дискусійному майданчику «Соціальна інклюзія та бібліотека» були розглянуті концепції бібліотечного обслуговування безхатченків та людей з інвалідністю за рекомендаціями ІФЛА.
Український інститут книги провів дві презентації своїх програм – Цифрової бібліотеки та Програми поповнення фондів публічних бібліотек. Фахівці обговорили результати виконання програми у 2018 році та висловили рекомендації для ефективного проведення закупівель в умовах адміністративно-територіальної реформи.
З учасниками з різних європейських країн досліджували яким має бути сучасний стиль бібліотеки, якою її бачать наші користувачі і громада, які інновації є успішними, як еволюціонує читання. Дійшли висновку, що бібліотека – це не лише книга, це – знання у різних проявах і формах.
Бібліотекарі разом із українськими дипломатами з’ясували як бібліотеки сприяють створенню позитивного образу України і поширенню знань про неї у представників інших держав, обмінялись історіями успіху та проблемами у реалізації міжнародних проектів. 
На студії «Нові освітні концепції: зміни реальні чи формальні?» провідні науковці та викладачі закладів вищої освіти розглянули основні напрями модернізації й трансформації бібліотечної освіти, професійні компетентності персоналу нової бібліотеки, в т. ч. цифрову підготовку бібліотечно-інформаційних фахівців.
Про виклики майбутнього поговорили науковці, працівники бібліотек для дітей та медичних бібліотек на відповідних секціях. Окремий круглий стіл було присвячено платним послугам у бібліотеці.
Презентовані дистанційні курси для підвищення кваліфікації бібліотекарів  – онлайновий курс для бібліотекарів «Бібліотека – відкритий публічний простір», створений за підтримки Програми ООН із відновлення і розбудови миру «Громадська безпека та соціальна згуртованість». Записатись на курс.
Презентовано довідник «Сучасна публічна бібліотека від А до Я», в якому в доступній формі подається основна інформація про публічну бібліотеку: що таке сучасна публічна бібліотека, яку роль вона відіграє в громаді, які послуги надає, як організувати її роботу (організаційні питання, технологічні процеси). Видання буде корисним представникам органів місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад, які відповідають за надання культурних послуг населенню, а також бібліотечним працівникам.
Під час відкритої дискусії з елементами тренінгу від Видавничого центру «Академія» розглянуто якою має бути сучасна книжка про і для підлітків, як письменнику, видавцю й бібліотекарю знайти підхід до читача-підлітка, щоб відволікти його від гаджета й розкрутити на відвертий діалог.
В межах Бібліофоруму також пройшла постер-сесія «Бібліотека для кожного», студія стендових доповідей «Пошук майбутнього» та вулична музично-поетична акція за творами Івана Франка.  


Немає коментарів:

Дописати коментар