ШАНОВНІ КОЛЕГИ! ВІТАЄМО ВАС НА НАШОМУ БЛОЗІ "ФАЙНІ ПАВИ". ДЛЯ ВАС ЗАВЖДИ ЦІКАВА й КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ.

Translate

понеділок, 15 лютого 2021 р.

Афганістан то біль і смуток 1979-1989 рр...

             15 лютого в Україні вшановують учасників бойових дій на територіях  інших держав, а саме воїнів - афганців. 

Афганська війна – одна з самих трагічних сторінок історії нашого народу, яка тривала вдвічі довше ніж  Друга світова, з 1979  до 1989 року. Через Афганістан пройшло понад півмільйона воїнів обмеженого контингенту радянських військ. Загальні людські втрати становили  15051 осіб. Зникли безвісти й потрапили в полон 417 військовослужбовців. Тих, хто не повернувся з полону і не знайдено, лишилося 287 осіб… 15 лютого 1989 року останній підрозділ під командуванням генерала– полковника Бориса Громова був виведений із афганської землі і повернувся на Батьківщину. Вищевказана дата і стала днем вшанування.

Бібліотеки Краснокутського району продовжують свою патріотично-виховну роботу. Вашій увазі пропонуємо переглянути виставки до Дня вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав.

12 лютого 2021 року Мурафською сільською бібліотекою–філією оформлено виставку-репортаж «Афганістан далекий і чужий, у кожній пам’яті живий» (до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та річниця виведення радянських військ з Афганістану).

На виставці представлені матеріали, де читачі  мають можливість ознайомитися з літературою, в якій  висвітлюються вищезгадані події,       спогади "афганців", проблеми фізичної та моральної реабілітації воїнів, поеми та вірші, присвячені подіям  Афганської війни. Це розповіді про те, що людина робить на війні і що війна робить з людиною.

Афганська війна… Страшна війна минулого століття, пекуча рана, яка болить і досі.

12 лютого 2021 року Колонтаївською сільською бібліотекою-філією   було організовано відкритий перегляд літератури «Афганістан – осколки пам’яті» (до Дня  вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав).

На відкритому перегляді літератури представлені книги, присвячені  трагічним подіям на території Афганістану, в яких зібрані історично - документальні матеріали, поетичні твори українських поетів, статті періодичних видань. В кожній книзі відкритого перегляду, з якою познайомиться читач, буде глибоке пізнання цієї трагічної дати, як для народу тодішнього радянського простору, так і для українського народу особисто. Перегляд також доповнений фотоматеріалами світлин уродженця села Колонтаїв Олександра Жадана, загиблого в Афганістані.

В переддень дня вшанування воїнів – інтернаціоналістів, 14 лютого 2021 року Основ'янською сільською бібліотекою-філією була оформлена  виставка – реквієм "Афганістан – мій біль, моя пекуча пам'ять" (до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав).

На виставці була представлена література історичного та художнього характеру. 

 13 лютого 2021 року комунальним закладом  «Краснокутська публічна бібліотека» організовано виставку – спомин «Згадай, Афганістан, синів полеглих України» (до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав).


         На виставці представлені книги про війну в Афганістані, спогади воїнів – інтернаціоналістів та статті з газети «Промінь» про наших земляків, які там воювали.

Через Афган пройшло більше 160 тисяч воїнів з України. Виконували свій інтернаціональний обовязок і наші земляки. Багато з них мають бойові нагороди. Хтось повернувся цілий і неушкоджений, хтось – скалічений (і не лише фізично), а хтось загинув під пекучим афганським сонцем.

         Ми повинні знати правду про ту війну, про те через, що пройшли воїни – інтернаціоналісти, і про наших земляків, які проливали свою кров на землі Афганістану.

Світла память загиблим! Шана і вдячність живим!         


Немає коментарів:

Дописати коментар