ШАНОВНІ КОЛЕГИ! ВІТАЄМО ВАС НА НАШОМУ БЛОЗІ "ФАЙНІ ПАВИ". ДЛЯ ВАС ЗАВЖДИ ЦІКАВА й КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ.

Translate

понеділок, 20 лютого 2023 р.

Герої не вмирають

         До Дня Героїв Небесної Сотні бібліотеки Краснокутської громади 18 лютого 2023 року  оформили літературні виставки:літературна  виставка та книжкова викладка  «Герої не вмирають» до Дня Героїв Небесної Сотні. (Мурафська сільська бібліотека-філія та  Козіївська сільська бібліотека-філія)

.       День Героїв Небесної Сотні встановлено відзначати щорічно 20 лютого відповідно до Указу Президента України «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» на знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

      Майдан. Мабуть – це слово знають у всіх країнах світу. Майдан Незалежності – це не тільки велика й головна площа в центрі Києва. Майдан – це прагнення жити за європейськими стандартами. Події 2013-2014 років не залишили байдужими нікого в Україні та потребують осмислення. Саме цей Майдан поклав початок національній ідентифікації громадян нашої держави. За ці ідеали на Майдані пролилася кров. Так з’явилася «Небесна Сотня» – патріоти, які віддали життя за свої переконання. Це представники усіх регіонів України, різних за своєю національністю, віком, освітою, сімейним станом… Але усіх їх об’єднує одна велика любов до Батьківщини, більша за життя. І тепер для народу України є святим обов’язком вшановувати їх пам’ять.

 Мурафська сільська бібліотека-філія

      На виставці представлено документальні, художні книги сучасних українських авторів та світлини з періодичних видань про реальні факти трагічних подій на Майдані у лютому 2014 року, біографії героїв Небесної Сотні, спогади їхніх родичів, близьких, друзів, побратимів. 

Козіївська сільська бібліотека-філія

     Саме під час Революції Гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого апогею.

20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Євромайдану. Загалом революційні події зими 2013-2014 років забрали життя понад ста активістів Майдану.

     21 лютого 2014 року офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Того дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких у жалобних промовах назвали «Небесною Сотнею», а під час прощання із загиблими  лунала пісня « Плине кача…», яка стала українським народним реквієм.

      На викладці представлена література, яка висвітлює події 2013-2014 років.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар