ШАНОВНІ КОЛЕГИ! ВІТАЄМО ВАС НА НАШОМУ БЛОЗІ "ФАЙНІ ПАВИ". ДЛЯ ВАС ЗАВЖДИ ЦІКАВА й КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ.

Translate

середу, 1 грудня 2021 р.

СНІД!!!

            
1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Краснокутські бібліотеки підготували медіа-презентації для своїх користувачів.

30 листопада 2021 року КЗ «Краснокутська публічна бібліотека» організовано онлайн  медіа - інформіну «СНІД: секретні матеріали» (до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом).

   З 1988 року 1 грудня відзначається як Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

   СНІД, або Синдро́м набу́того імунодефіци́ту — важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), який вражає імунну систему людини, знижуючи при цьому протидію організму захворюванням.

   Синдром набутого імунодефіциту вперше було зафіксовано в США у 1983 році. Впродовж двох місяців хворий помер. Сьогодні за добу у світі чотириста тисяч осіб заражується цією хворобою. Сам по собі СНІД не є смертельною хворобою, але функціонування його вірусу в організмі впливає на імунну систему так, що навіть проста нежить може призвести до смерті людини.

   ВІЛ руйнує Т-лімфоцити, і це призводить до втрати організмом захисних реакцій, внаслідок чого активізується, так звана, умовно-патогенна флора організму і різко підвищується ймовірність смертельних запалень, уражень нервової системи, розвитку онкологічних захворювань.

    Джерело інфекції — безпосередній носій ВІЛ. Зараження можливе при:

  • статевому контакті з інфікованим;
  • кровообміні з інфікованим (в тому числі при ін'єкційному вживанні наркотиків);
  • вигодовуванні грудним молоком інфікованою матір'ю малюка.

     Якщо ВІЛ-інфікована жінка народжує дитину, то за останніми дослідженнями, ця дитина не обов'язково має бути носієм вірусу. При проведенні антиретровірусної терапії ризик передати вірус від матері до дитини знижується до 6 відсотків.

         ВІЛ не передається через поцілунок, спільному користуванні туалетом або ванною, посуду, при рукостисканні та через укуси комах.

В межах інформіни для зацікавлених цією тематикою читачів підготовлені відеоматеріали: «ВІЛ та СНІД – міфи та реальність, 120/80» і «ВІЛ / СНІД – факти та міфи», які в доступній формі розповідають про особливості, причини, наслідки та способи лікування СНІДу.

Олексівська сільська бібліотека підготувала медіа-презентацію:


СНІД! Захищений той, хто попередженний

Немає коментарів:

Дописати коментар