ШАНОВНІ КОЛЕГИ! ВІТАЄМО ВАС НА НАШОМУ БЛОЗІ "ФАЙНІ ПАВИ". ДЛЯ ВАС ЗАВЖДИ ЦІКАВА й КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ.

Translate

вівторок, 25 лютого 2020 р.

Два вокзали у Поморському воєводстві мають сучасні бібліотеки: інтер'єр

Сучасні залізничні вокзали – це не тільки транспортні вузли. Це теж торгові, розважальні, культурні центри. Два вокзали у Поморському воєводстві – в Румі та Сопоті – мають сучасні бібліотеки.
Інтер’єр станції «Культура», громадської бібліотеки на залізничному вокзалі у Румі, було визнано 2016 року найкраще запроектованим у світі. Станція перемогла у міжнародному конкурсі «Library Interior Design Awards» у категорії об’єктів із відкритим простором.
Раніше проект помітили в Польщі, де він отримав друге місце в плебісциті «Брила року 2014».
Значно модернізоване непомітне будівля 1958 року приховує в собі справжню перлину - інноваційний центр культури.

Громадська бібліотека імені Флоріана Цейнови займає 80 % площі відновленого вокзалу. На 1500 кв. м розташовані, зокрема, зали для дітей (з освітньої літературою і розвиваючими іграми) і дорослих, читальний зал, художня та фотомайстерня, комп'ютерні робочі місця на антресолі два конференц-зали та місце для громадських організацій.

Кожен любитель літератури може прийти в читальний зал, який колись був залом очікування, і з книгою в руці зручно розташуватися на диванах в формі купейних відсіків. Це не єдиний «залізничний» акцент в оформленні інтер'єру: чорно-червоні елементи нагадують кольору старого локомотива, полки стилізовані під станційні платформи, а час відміряють вокзальний годинник.
Станція «Культура» виникла у вересні 2014 р. у рамках програми «Бібліотека + Інфраструктура для бібліотек», яку координував Інститут книги у 2011–2015 рр. Програма дала можливість побудувати, модернізувати або розбудувати 243 бібліотеки в усій країні, зокрема 18 у Поморському воєводстві. Загалом видали 150 млн злотих, бібліотека в Румі отримала 735 тис.
Трирівневий простір відкритий: кожен може прийти, посидіти, почитати книгу, газету та піти далі. Бібліотека сполучена із залом очікування, тому їй личать залізничні акценти: зір зупиняється на великому вокзальному годиннику, канапи на першому рівні утворюють «купе», а книжкові полиці нагадують залізничні колії.
                                                       «СОПОТЕКА»

За кілька станцій від Румі ховається ще один читацький куточок. Сопотська медіатека також організована міською громадською бібліотекою і також розташована у приміщення залізничного вокзалу, але нового. За нею стоїть той самий архітектор.У цьому випадку проектант обіграв курортний характер міста, тому поруч із типовою зоною для тихої роботи чи місцем для зустрічей за великим столом він подумав про зону із розкиданих робочих місць у формі пляжних плетених крісел, що дає крихту приватності та можливість відділитися від оточення. Є також дерев’яне підвищення біля панорамних вікон, що нагадує сопотський пірс – це пляжна зона, де можна навіть прилягти із книгою на лежанці. Усе виконано зі світлого дерева та у бежевих відтінках.. У відкритому в наприкінці 2015 року приміщенні новаторським чином поєдналися витончене дерево, гармонійна білизна і натуральна зелень. Крім простору, виділеного для роботи або зустрічей, в «Сопотеке» є «Зона пляжних будиночків», де можна читати книги в індивідуальній кабінці, і «Зона для прийому сонячних ванн», в якій можна розслабитися на лежаках. Бібліотека представляє мистецтво у всіх його проявах: слово, зоровий образ і музика в традиційній і в цифровій формах. Тут проходять авторські вечори, майстер-класи та регулярні події, наприклад - «Літературний Сопот». Високий сезон для культури триває тут цілий рік.



http://monitor-press.info/ua/categories/polshcha/19729-zaliznychni-vokzaly-na-polskomu-pomori-mistiat-suchasni-biblioteky 

1 коментар:

  1. Do this hack to drop 2lb of fat in 8 hours

    At least 160000 men and women are trying a easy and SECRET "liquid hack" to drop 2lbs each night in their sleep.

    It is proven and works on everybody.

    Here's how you can do it yourself:

    1) Go grab a clear glass and fill it with water half the way

    2) Now learn this amazing hack

    and you'll be 2lbs skinnier the next day!

    ВідповістиВидалити