ШАНОВНІ КОЛЕГИ! ВІТАЄМО ВАС НА НАШОМУ БЛОЗІ "ФАЙНІ ПАВИ". ДЛЯ ВАС ЗАВЖДИ ЦІКАВА й КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ.

Translate

понеділок, 31 січня 2022 р.

Крути – історія нескорених

 Наприкінці січня  щорічно згадують ці події, що відбулися вже понад століття. Напередодні бібліотеки Краснокутської громади  вшановували пам'ять історичних доленосних подій, які не слід забувати.

КЗ «Краснокутська публічна бібліотека»

26 січня 2022 року КЗ «Краснокутська публічна бібліотека» оформлено виставку - вшанування «Нема любові понад ту, що окропила кров’ю Крути. І ту гарячу кров святу землі вкраїнській не забути!» (до Дня пам’яті Героїв Крут).

Роки нестримною ходою продовжують свій рух, усе далі й далі відкидаючи нас від подій початку ХХ сторіччя, коли у полум’ї революцій народжувалась Українська Народна Республіка. Народжувалась, щоб посіяти в серцях справжніх українців надію на відродження української державності та продемонструвати відчайдушну спробу продемонструвати світові, що Україна є самостійною державою. Звісно, бій під станцією Крути наприкінці січня 1918 року був лише однією з багатьох трагічних подій Української революції 1917 – 1921 років, але він став найяскравішим прикладом героїзму молодого покоління в боротьбі за незалежність України та успішною оборонною операцією з переважаючими силами ворога.

29 січня 1918 року українські вояки, в більшості своїй молоді добровольці без досвіду ведення бойових дій, виявивши жертовність і героїзм заради здобуття незалежності України, затримали більшовицькі загони біля залізничної станції Крути за 130 км від Києва. Таким чином добровольці захистили столицю на час, необхідний для укладання Брестського мирного договору, який фактично означав міжнародне визнання української незалежності.

Цей бій тривав лише 5 годин. Проти 4-тисячного більшовицького загону під проводом М.Муравйова (мали бронепотяг і артилерію) виступив загін українських воїнів (близько 520 чоловік) переважно юнаків і студентів, озброєних 16 кулеметами та однією гарматою.

Можливо хтось вважає цю подію в історії України не особливо суттєвою, але це один з найяскравіших символів непохитності, патріотизму та всеосяжної любові до Батьківщини.

На виставці представлені видання, що містять інформацію про передумови, перебіг подій та наслідки бою під Крутами; маловідомі документи, архівні матеріали, свідчення і спогади його учасників.

 

 

Олексіївська сільська бібліотека - філія.

      28 січня  2022 року  Олексіївською  сільською  бібліотекою   - філією      оформлено відкритий перегляд літератури «Крути – історія української нескореності» ( до Дня пам’яті Героїв Крут)

        На перегляді  представлена література суспільно політичного характеру в якій розповідається про трагічні події січня 1918 року під Крутами.  Метою відкритого перегляду літератури  є вшанувати пам'ять тих, хто віддав своє життя за свободу і незалежність нашої держави. 300 юнаків, майже дітей,пішли у безсмертя прямо зі студентської аудиторії. Сухими словами  історичних документів  хочемо розповісти   про подвиг юних героїв.

О,Боже наш добрий

З високого неба

Молитви сьогодні

Заносим до Тебе

За тих хто боролись

При станції Крути

За нашу державу

Із ворогом лютим…

29 січня 2022 року 

Пархомівська сільська бібліотека-філія №2

         29 січня 2022 року Пархомівською сільською бібліотекою-філією  було оформлено відкритий перегляд літератури «Понад Крутами вічність сурмить» (до Дня пам’яті Героїв Крут).

        Увазі читачів представлена історична  література  та періодичні видання про події та наслідки бою під Крутами.

Любівська сільська бібліотека-філія

         29 січня 2022 року Любівською  сільською  бібліотекою – філією  для учнів 7-го класу Колонтаївського ліцею  була  проведена  година  пам’яті «Понад Крутами – вічність сурмить» (до Дня пам’яті Героїв Крут) .

           
Бібліотекар ознайомила користувачів з трагічними сторінками історії української державності. Щороку 29 січня, в Україні вшановують пам'ять Героїв Крут. Саме там, біля залізничної станції Крути, у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки залишився в пам’яті багатьох поколінь українців. Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Самовідданий подвиг Героїв Крут тривалий час замовчувався. Сьогодні ж ми віддаємо належну шану тим подіям.

Читачам було запропоновано переглянути відкритий перегляд літератури з приводу цих подій.

В кінці заходу учасники шанували Героїв Крут хвилиною мовчання.

Немає коментарів:

Дописати коментар