ШАНОВНІ КОЛЕГИ! ВІТАЄМО ВАС НА НАШОМУ БЛОЗІ "ФАЙНІ ПАВИ". ДЛЯ ВАС ЗАВЖДИ ЦІКАВА й КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ.

Translate

пʼятницю, 27 вересня 2019 р.

Новітні формати профорієнтаційної роботи з молоддю


    В останні роки в Україні існує проблема розбалансованості ринку праці та ринку освітніх послуг. Зокрема: відсутність відповідності між кількістю та структурою робочих місць, які визначають попит на працю, з чисельністю і структурою економічно активної частини населення; нерівномірність нормативно визначеної системи класифікації професій попиту роботодавців у робочій силі з певною класифікацією; невідповідність професійно-кваліфікаційної структури спеціалістів-випускників навчальних закладів потребам ринку праці; перевиробництво деяких професій спеціалістів тощо.
  Ці проблеми найбільше стосуються молодого покоління. На сьогоднішній день випускники загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних училищ, вищих навчальних закладів страждають від невизначеності своєї подальшої кар’єри. Більшість з них потребує спеціального профорієнтаційного консультування для визначення професійних інтересів, подальшого професійного становлення та реалізації потенційних можливостей.
    Проведення профорієнтаційної роботи з молоддю відповідно до потреб особистості, виробництва та ринку праці є одним з важливих напрямків роботи Харківської обласної бібліотеки для юнацтва.
Тому 26.09.2019р. ця важлива тема стала лейтмотивом чергового обласного семінару «ПРОФІСТАРТ. ПОШУК НОВИХ ФОРМ ТА ІДЕЙ У ПРОФОРІЄНТАЦІЙНІ РОБОТІ БІБЛІОТЕК», який було проведено  для бібліотекарів міста Харкова  та області, що працюють з юнацтвом.

   Спочатку учасників заходу очікував несподіваний сюрприз: до початку семінару бібліотекарі мали змогу «пройтися» віртуальною екскурсією по містичним місцям Харкова.
  А потім сюрприз очікував вже нас: новопризначений директор Московської ЦБС м. Харкова О.Храмцова оголосила подяку колективу ХОБЮ за багаторічну співпрацю і творчу роботу по впровадженню інноваційних технологій, високу професійну майстерність та з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек.
Після цього всі в гарному настрої приступили до роботи.
Тема семінару була дуже цікавою  й насиченою.
Спочатку слухачі з повідомлення завідувачки відділу маркетингу ОКЗ «ХОБЮ» Світлани Бацамут за темою «Профорієнтація молоді: досвід Харківської обласної бібліотеки для юнацтва» дізналися про інноваційні напрямки профорієнтаційної роботи нашої бібліотеки.
   Особливий інтерес колежанки виявили до пілотного проекту «Обираємо професію крок за кроком» (стартував ще у вересні 2013 року). Мета проекту: зорієнтувати молодь на свідомий вибір майбутньої професії відповідно до потреб особистості, виробництва та ринку праці. В межах проекту відбулася
серія інтерактивних ігор для старшокласників «Вибір у твоєму житті». презентація  інформаційного кейсу від Харківського міського центру зайнятості, роботи учасників у неформальних групах над темою «Актуальні професійні та ділові якості працівників майбутнього» та креативної презентації напрацювань. Зацікавленість визвав й проект «Ярмарок вишів» (2014-2018р.р.).
На п'ятому ювілейному Ярмарку – 2018 були присутні 27 Вищих навчальних закладів, учасники (близько 1,5 тис. офіційно зареєстрованих абітурієнтів) мали змогу можливість пройти профдіагностичне тестування від Харківського Міського центру зайнятості.
Не менш цікавою була й медіа-презентація «Новітні формати профорієнтаційної роботи з молоддю. Досвід Харківського міського центру зайнятості», з якою виступила Анна Ромасько, провідний фахівець з профорієнтації ХМЦЗ. Вона презентувала новітній унікальний веб-ресурс з пошуку роботи - «SmartJob». Його розробники ГО «Харківський громадський центр сприяння приватним ініціативам», Харківський обласний та міський центри зайнятості. На веб-ресурсі зосереджені чотири дистанційні сервіси з професійної орієнтації та працевлаштування: «Відеокурси», «Вебінари», «Відеоконсультації», «Відеорезюме», є можливість зробити ексклюзивне посилання на свій «Профіль» для розсилки інформації роботодавцям. Родзинкою сервісу є його абсолютна доступність для кожного. Безкоштовно користуватись веб-ресуром можуть не лише мешканці Харкова та області, але й жителі інших регіонів України, які хочуть та можуть працювати, але не мають достатніх знань щодо вибору професії, техніки пошуку роботи та зайнятості.
Пані Анна також розповіла  присутнім про можливості визначення фахових здібностей у молоді завдяки спеціальному психологічному тестуванню. Інформувала про консультаційні послуги фахівців служби зайнятості, якими випускники шкіл можуть скористатися під час вибору професії та пошуку першої роботи.
Наприкінці семінару Дарина Вершиніна, голова Ради молодих вчених, аспірант кафедри фінансово-економічної безпеки, обліку і аудиту ознайомила слухачів з
 досвідом факультету економіки і підприємництва Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова. При кафедрі працює Школа фінансової грамотності, її працівники проводять Антикорупційні лекції
та цікавий Фінансовий квест для молоді.
Всі спікери виступили з пропозиціями бібліотекарям до співпраці на безкоштовній основі для проведення профорієнтаційних заходів для користувачів бібліотек.
  Підбиття підсумків семінару  відбулося в неформальному колі на Кава-брейк.
   З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек для колежанок була оформлена фото-зона «Я люблю бібліотеку», біля котрої вони з задоволенням мали змогу сфотографуватися.











Немає коментарів:

Дописати коментар