ШАНОВНІ КОЛЕГИ! ВІТАЄМО ВАС НА НАШОМУ БЛОЗІ "ФАЙНІ ПАВИ". ДЛЯ ВАС ЗАВЖДИ ЦІКАВА й КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ.

Translate

вівторок, 28 лютого 2017 р.

АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ ЮСП ОБЛАСТІ ТА МІСТА ЗА 2016 рік.




   Молодь – найбільш мобільна частина населення, найбільш відкрита для впливу, для вдосконалення, здобуття нових знань та навичок. Але разом з тим, вразлива, така, що потребує уваги та розуміння. У молодому віці закладається базова філософія, відношення до Батьківщини, держави, народу, сім’ї, влади, спосіб життя людини. Не останню роль у формуванні світогляду майбутнього покоління відіграють бібліотеки, що працюють з юнацтвом.

    Для вивчення стану та визначення пріоритетних напрямків діяльності бібліотек, що обслуговують молодь, фахівці проблемно – аналітичного відділу щорічно узагальнюють підсумки діяльності ЮСП регіону, висвітлюють результати аналізу статистичних даних, напрямків діяльності, стан та розвиток бібліотечної мережі, роль в соціокультурному розвитку громади.
Постійно проводиться діагностичне обстеження сільських книгозбірень. Це висвітлення проблем і надання методичних порад, рекомендацій та консультативна допомога, виявлення та впровадження різноманітних форм досвіду.
   Мережа бібліотек області станом на 01. 01. 2017 року становить:

    Всього за звітний рік ЮСП Харкова та області було обслуговано 124 370 користувачів, що на 1733 більше ніж в 2015 році. І це в всупереч тому, що в регіоні в рамках дезентралізації проходить створення об᾽єднаних теріторіальних громад й частина бібліотек була закрита.                                                                                
   Так плідно в звітньому році попрацювали бібліотеки Золочівської ЦБС (+1176), Великобурлуцька ЦБС (+727), Богодухівська (+467), Зачепилівська (+554), Чугуївська міська юнацка бібліотека (+ 282).
Нажаль, кількість користувачів ЮСП в області постійно зменшується. Це пов᾽язано з мобілізацією молоді на службу в лави ВСУ, велика частина сільської молоді працевлаштовується в місті Харкові, або виїзджає за кордон. Тому багато ЦБС регіону втратили велику частину своїх користувачів: Харківська ЦБС (-1146), Ізюмська ЦБС(-700) та м.Ізюм (-876), Красноградська ЦБС (-537) та інш.
   Всього по області кількість користувачів ЮСП составила 70221
(-165)осіб.
   Зовсім інше спостерігається в юнацьких структурних підрозділах Харкова.  Кількість користувачів ЮСП в звітньому році збільшилась  до 36939 (+1767)  чол. Так бібліотеки Індустріальної ЦБС в звітньому році обслужили на 1336 користувачів більше, ніж в минулому році, в Київській ЦБС (+ 395), в Шевченківський ЦБС (+258), в Московський ЦБС (+156). Зростання кількості користувачів ЮСП в м.Харкові обумовлено трудовою міграцією сільской молоді та значною кількістю в ВП осіб.
   Фонд ЮСП за звітній період зменшився на 550 одиниць та склав,  відповідно, 403895 примірників. Нажаль, списання застарілої літератури поки переважає надходження нової і ця тенденція поки що зберігається.
   Кількість літератури за мовною ознакою практично за звітній період не зменилася. За змістом  фонд ЮСП незначно збільшується в напрямок гуманітарної складової.

    Юнацькі структурні підрозділи прагнуть максимально задовольняти різноманітні читацькі інтереси молодого покоління, сприяти у вихованні патріотизму, гуманізму та громадянської позиції.
   В 2016 році користувачам ЮСП було видано 1036773 примірника, що на 20297 одиниць менше, ніж минулого року. Це пов᾽язано з закриттям сільских бібліотек-філій у зв᾽язку з утворенням об᾽єднаних громад та відсутністью поповнення фондів новою літературою та періодичними виданнями, цікавими для молоді

Найбільше показник книговидачи зменшився у Чугуївський ЦБС  (-13134), це пов᾽язано з тим, що у 2016р.  ЦРБ була переведена в нове приміщення, в якому  проводився капітальний ремонт.
    В Первомайській юнацкій кафедрі показник кількості книговидач зменшился на 3678 од., в Лозівській юнацкій філії на  2685од. та Лозівськом абонементі – на 1642од., в Богодухівській кафедрі – на 797од.
    Але, наприклад, Золочівська юнацка кафедра в звітньому році попрацювала зі своїми користувачами дуже плідно – було видано на 1500 од. примірників більш ніж було заплановано на 2016 рік. Порадували своїм успіхом Нововодолазьський юнацкій абонемент (+1149) та Балаклійський юнацкій відділ (+775).
    Кількість книговидач на українській мовіщорічно незначне, але зростає (+ 0,8%).
   Загальна книговидача по області зменшилась на 20270 од., а по місту Харкову – на 77од. примірників.
    Бібліотеки регіону та міста Хароква є інформаційно-культурними та дозвіллевими центрами. З цією метою організовують свою діяльність у 112 (– 22) клубах та об’єднаннях за інтересами. Нажаль кількість клубів для молоді зменшилась з вже наведених причин.
   Клуби за інтересами згуртовують молодь, тут поєднуються особисті і суспільні інтереси, розвивається творча активність, ініціатива користувачів.
   Направленість діяльності клубів різноманітна: правознавча, патріотична, краєзнавча, дозвілева, світ прекрасного, книголюби та багато іншого. Більша кількість клубів для молоді мають гуманітарну спрямованість – 59, суспільно-політичних – 27, науково-природничих – 21. За формами  роботи – це й навчальні проекти, і громадськи об᾽єднання, і вітальні, майстерні, бібліо - кафе, салони та інш.
   Клуби об’єднують молодь, яка прагне розширити свій світогляд, розвинути свої інтелектуальні та творчі здібності, знайти друзів та однодумців.
   В наш час вимоги до професії бібліотекаря швидко змінюються і ускладнюються. Виходячи з цього ХОБЮ, як методичному центру регіону, слід ще більше працювати над формуванням позитивного іміджу фахівців міських та сільських бібліотек, а також і відомчих.     Тому найбільш пріоритетним напрямом залишається підвищення кваліфікації бібліотекарів.

Немає коментарів:

Дописати коментар